събота, 29 декември 2012 г.

Софтуерна академия Телерик

Софтуерна академия Телерик


Защо харесвам идеята за софтуерната академия на Телерик? Тя е чудесен пример как може частния бизнес, работещ за собствен интерес да предоставя полезни за обществото услуги така, че всички да са доволни.



В днешно време повсеместното мнение е, че ако нещо не върви държавата трябва да го оправи. Здравното осигуряване не е достатъчно добро, пенсионната система никаква я няма, образование не е на ниво - за всеки от тези проблем първосигналната реакция на средностатистическия българин е, че държавата трябва да направи така, че да оправи проблемите. Истината е, че за всеки от тези проблеми си има решение в частния сектор стига човек да го потърси. Ето ги и отговорите:

Допълнителното здравно осигуряване предоставя много по-добро обслужване от това по здравната каса. Много хора ще кажат, че то се плаща допълнително и е скъпо - да, но и здравната каза си я плащаме всеки месец, а качеството на услугата е под всякаква критика. За съжаление здравната каса в България е монопол, от който човек не може да избяга (не може да не плаща) и за това и нивото на услугата е такова. Представете си за миг, че не ви взимаха здравни осигуровки и имахте възможност да разполагате с тези пари, може би тогава допълнителното здравно осигуряване щеше да е по-достъпно ...

Има най-различни частни пенсионни планове, включително и такива към застрахователните компании. Аз лично съм на мнение, че човек сам трябва да си изгражда и управлява пенсионния фонд (т.е. това също е алтернатива). За съжаление отново пенсионната система в България е държавен монопол - няма не искам, няма недей, даваш си вноската всеки месец.

Макар горните две теми да са доста спорни и много хора няма да са съгласни с тезата ми, то по третата тема Академията на Телерик е много силен довод в нейна полза - частна фирма организира образование на много високо ниво и при това безплатно. Звучи твърде хубаво за да е истина ... но е факт. Обяснението е просто - фирмата иска да обучи кадри на достатъчно високо ниво, които да привлече в последствие в собствения си бизнес. 



Защо се налага да ги обучава тя? Ами защото образованието, което се получава в нашите ВУЗ-ове просто не е адекватно на нуждите на бизнеса - не актуално, без практическа насоченост и с ниски изисквания към учащите се. Защо се получава така - според мен заради намесата на държавата. Ако висшите учебни заведения бяха оставени без абсолютно никакви субсидии от държавата да се конкурират за студенти ефекта щеше да е съвсем различен. ВУЗ-овете, които предлагат най-добро образование и перспективи пред студентите си щяха да са най-предпочитани и с най-високи такси (от тук щяха да отпаднат и безумните специалности). Но какво значи да дават най-добри перспективи - ами значи частния бизнес да наема бързо завършилите дадения ВУЗ. Ако това е целта, дали тогава учебните програми нямаше да са по-практически насочени, без безмислени предмети, които са там само за да има даден професор хорариум? Дали изобщо щяха да се толерират преподаватели, които преподават неактуални предмети или които не отразяват последните тенденции в областта си? Дали оценките щяха да се подаряват (и обратното - дали щяха да се късат студенти само за да има 30% на есен)? Всъщност всичко това го няма в Академията на Телерик - предметите са актуални и точно това, което се търси от ИТ-бизнеса, в целия обучителен процес се усеща желанието да те научат, оценки не се подаряват, даже напротив - на всеки етап най-слабите студенти отпадат. Какъв е крайния резултат - завършилият академията е наистина подготвен кадър, за който от бизнеса са готови да се избият, оценките получени по време на обучението са истинско мерило за знания, завършилите академията са наистина най-мотивираните и способни от курса. 

Не мога да се сдържа да не напаравя отново паралела с ВУЗ-овете:
  • Основния проблем пред завършилите ВУЗ поне в ИТ-сектора е да си намерят работа. Защо? Ами защото всички обяви са с изискване за опит. Защо? Ами защото в бизнеса знаят, че ако вземат някой току що завършил студент без опит, ще трябва реално да го обучават почти от нулата;
  • Само си помислете, на колко от вас са им гледали оценките в дипломата когато са постъпвали на работа. Мен лично никога не са мe питал за оценки или среден успех. Защо? Ами защото е ясно как се взимат изпитите във ВУЗ-овете - с преписване, без достатъчен контрол, без реален стимул към по-високи оценки. Цялото висше образование е като един "зачет" (изпит без оценка) - взимаш накрая диплома и това е.
  • Повечето от завършилите ВУЗ трудно си намират работа по специалността. Защо? Ами като цяло за много от специалносттите е трудно да се каже на коя професия съответстват. Освен това студентите са крайно демотивирани - целия процес на учене във ВУЗ е едно голямо губене на време и 2-3 пъти годишно изпити. Аз лично си изкарах голяма част от студенстването в чакане за следващата лекция - програмите ни бяха такива, че имахме по 2 часа дупки между лекциите. Поне така беше докато не ми дойде ъкъла и спрях да ходя. *Препратка към първата снимка в статията - представете си държавен ВУЗ, в който залата е така пълна до пръсване и при това студентите си носят личните лаптопи за да могат да учат.
Така или иначе когато фактите говорят и боговете мълчат, а фактите са - за 4 години Студентската академия на Телерик е задминала държавните ВУЗ-ове със светлинни години - без държавни субсидии, без държавен контрол върху образователната програма, без 5 години да ти губят времето. Хората завършили Академията имат реален шанс да си намерят работа и да имат самочувствието, че има какво да дадат на фирмата, в която ще започнат, както и самочувствието да искат адекватно заплащане за това. 

Очаквам в следващите няколко години в ИТ-сектора дипломите от ВУЗ да загубят и малкото значение, което имат. Просто няма да ти ги искат, ако искаш следвай 5 години ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар