понеделник, 3 февруари 2014 г.

Какво придава стойност на криптовалутите?

Преди да се опитам да отговоря на въпросът от заглавието искам да уточня, че целта на статията не е да обясни как работят криптовалутите и като цяло ще се стремя да избягвам технически обяснения. Това означава, че част от понятията и концепциите касаещи архитектурата на криптовалутите могат да бъдат нови и да останат не доизяснени за читателя. Въпреки това ще се опитам да предам разсъжденията си достатъчно ясно, така че общата теза да бъде лесно разбрана дори и от човек чуващ за първи път за криптовалути.

Един от най-често задаваните въпроси по отношение на биткойн и останалите криптовалути е "Какво им придава стойност? Защо един биткойн е струва толкова много (940$ към момента)? Какво ми гарантира, че утре цената му няма да стане 0$?" 
Тези въпроси са много резонни, защото както изложих в "Какъв е проблемът на съвременните пари?" почти всичко, което се използвало като пари в историята на човечеството е имало своя вътрешна стойност. Това е приложение или качество, което е придавало на дадената стоката стойност извън функцията на разменно средство. Логично е да считаме, че едно задължително условие за всички пари е те да имат своя вътрешна стойност. За това и е толкова важно да се отговори на въпроса - какво придава стойност на криптовалутите?




За да отговорим на този въпроса нека за начало да приемем, че съществува само една криптовалута - това би ни помогнало да се концентрираме върху криптовалутите като технология и би опростило въпроса до известна степен. Нека приемем, че биткойн е единствената съществуваща криптовалута. Какво придава стойност на биткойн? Какво ни дава биткойн, което не може да ни даде нито една друга технология, стока или услуга? 

Биткойн е първата в света технология, която позволява на една разпределена, децентрализирана система да работи без външна синхронизация и да постига консенсус между всички свой възли сигурно и стабилно, като същевременно решава проблема с двойното харчене. Биткойн няма централен сървър или група от сървъри, които отговарят за синхронизацията на възлите, т.е. няма централни точки на слабост, които могат да бъдат управлявани от даден човек или организация и които могат да бъдат прекъснати, водейки до рухването на системата. Биткойн мрежата може да бъде нарязана на малки късчета и те ще продължат да работят сами за себе си, а когато в един момента тези късчета се свържат отново в една цялостна система, автоматично ще бъде постигнат консенсус и тя ще продължи да работи нормално. 

Това, че биткойн е наистина децентрализирана система не означава, че единственото и предимство е нейната "жилавост" и устойчивост. Фактът, че е децентрализирана означава, че реално тя се управлява от всички свои възли едновременно, а възлите на биткойн мрежата са всички хора и институции, които са пуснали приложение за комуникация с мрежата и които поддържат копие на биткойн регистъра. Това нейно свойство е изключително ценно защото означава, че индивидите поддържащи биткойн мрежата могат да са сигурни, че тя винаги ще работи според правилата и целите, които болшинството от членовете и желаят. Това означава, че няма опасност да се появи един човек или малка група от хора, които да се наложат върху болшинството и да насочат мрежата в нежелана посока. Аз лично не се сещам за никаква друга технология или система, която съществува към момента, която да притежава тези качества.

За по-запознатите с технологията ще кажа, че една от широко разпространените заблуди е, че биткойн мрежата се управлява от тези, които "копаят" и че те могат да се наложат върху потребителите и да я насочат в желана от тях посока. Това не е вярно. Ако "миньорите" решат да изменят системата в ущърб на потребителите, последните спокойно могат да не приемат промяната и тогава мрежата ще се разцепи - "миньорите" ще си останат в собствен клон на мрежата, а болшинството от потребителите ще останат в основната мрежа, която ще продължи да работи по същите правила както до момента. С две думи - всеки в мрежата един вид гласува, че приема новите правила когато си свали промененото приложение и обратното - гласува "против" ако продължи да работи със старото.

Най-важното от по-горе написаното е, че докато имате същата цел като болшинството от участниците в мрежата, може да сте сигурни, че тя ще работи спрямо правилата, които ще постигнат тази цел. Това означава, че в нея могат да се съберат група от хора, които имат обща цел, без задължително да споделят едни и същи ценности. Не се изисква някакво специално доверие между членовете, да изповядват една и съща религия, да са от една и съща раса и т.н. Това между другото е едно от най-важните качества на парите - да не е необходимо специално доверие между участниците в търговията за да изпълняват парите своята функция. Но това е в страни от настоящата тема, биткойн е много повече от пари.

Както може би вече се ориентирате, биткойн е една концепция, инфраструктура, proof of work на разпределена мрежа, работеща според собствени правила без централен сървър или група от сървъри. Към момента най-популярното използване на мрежата е като криптовалута (електронни пари) - в момента тя се използва като общ регистър от виртуални сметки, който гарантира, че ако направите прехвърляне от вашата сметка в сметката на някой друг, това ще бъде отразено във всички възли и цялата мрежа ще гарантира истинността на тази транзакция. Биткойн обаче може да бъде много повече от това - биткойн е един протокол върху, който могат да се изградят много различни разпределени системи на същия принцип, на който в момента съществува регистъра от биткойн-сметки. За това и много хора сравняват биткойн с HTTP-протокола. Биткойн е една инфраструктура. 

Ето няколко примерни допълнителни системи, които могат да се изградят върху биткойн мрежата:

  • разпределена стокова борса - както в общия регистър се записват транзакции на криптоединици (сатошита), така могат да се записват и прехвърляния на акции, деривативи на злато, нефт, жито и т.н. Това означава, че може направите свое собствено IPO (първично публично предлагане) на акции на собствената си фирма, без посредници, без такси - имате изградената инфраструктура, както за издаване на акциите, така и за разпределение на дивидентите.
  • система за crowdfunding - система като Kickstarter, но без такси и без трети лица, на които да разчитате за провеждането на проекта
  • система за търговски споразумения - искате да сключите сделка с друг човек или организация, но искате да сте сигурни, че парите, които сте изпратили ще бъдат преведени само при покриването на определени условия. Възможно е с насрещната страна по договора да назначите медиатор, който да прецени когато и дали парите да бъдат преведени.
  • система за управление на наследство и завещания - както в горния случай е възможно да се зададат условия, при които дадена сума да се преведе от вашата сметка в друга, като това може да включва както решение от медиатор, така и покриване на условия обработвани автоматично то системата (например парите да бъдат освободени на определена дата)
Възможностите за прилагане на технологията са наистина огромни, от тук насетне практически почти всичко, за което днес използваме централизирана софтуерна система може да бъде имплементирано в разпределена мрежа - патентна система, съхраняване на съдържание в cloud-а, система за електронно гласуване, система за предаване на съобщения, DNS и какво ли още не. Някой такива системи ще е най-добре да бъдат имплементирани като част от биткойн мрежата, други могат да бъдат паралелни мрежи базирани на биткойн технологията.


Тук идва момента да си припомним, че в началото приехме за улеснение, че биткойн е единствената подобна разпределена мрежа. Това обаче не е така - към момента вече има над 65 различни разпределени мрежи (паралелни, не част от биткойн). Това е така, тъй като биткойн е технология с отворен код и разпространявана с лиценз не ограничаващ по никакъв начин използването на този код. Това означава, че всеки може да вземе този код, да го промени по свое усмотрение и да го пусне като паралелна система. Естествен е въпросът - Това не обезценява ли биткойн като мрежа? Щом няма никакви бариери пред навлизането на мрежи базирани на същия код, какво е това, което би направило биткойн по-ценна от dogecoin например?

Основното предимство на биткойн пред съществуващите към момента нейни клонинги е степента на разпространение на мрежата (нейният размер). Тъй като биткойн беше първата подобна мрежа, тя е и най-широко приетата и използвана към момента. До такава степен биткойн е по-голяма от своите конкуренти, че спокойно можем да кажем, че над 90% от потребителите са част именно от биткойн мрежата. Най-много търговци приемат разплащане в биткойн, най-много приложения са пишат за биткойн, най-много потребители използват биткойн и т.н. На пръв поглед това може да не изглежда като чак такова предимство, тъй като наистина няма бариери за навлизане на други технологии в сектора. На практика обаче покритието на мрежата е наистина едно от най-важните и предимства - биткойн мрежата има смисъл до толкова до колкото може да ви свърже с други хора, които я използват. Ако наистина искате да използвате биткойн или подобна мрежа за разплащане, за вас от най-голямо значение ще е до колко има други хора или организации, които работят с биткойн, до колкото е сигурна системата (което отново е фактор на броя участници в мрежата), размерът на общността, която поддържа и развива технологията и т.н.

Прост пример в това отношение е facebook - няма пречки всеки от нас да си направи собствена социална мрежа, но колко хора ще се включат в нея ...

В заключение мога да кажа, че технологията за мен определено има своята цена (цена, която тепърва предстои да се определени от свободния пазар) и биткойн като водеща мрежа в сектора е естествено да бъде най-високо оценена. Дали няма да бъде изместена в бъдеще от нещо по-добро може само времето да покаже, но като технология е нещо революционно, нещо което ме кара да съм щастлив, че съм и съвременник и нямам търпение да видя как ще промени света.

1 коментар:

  1. Прочетох целия ти блог и мога да ти кажа браво! Ако имах и едно сатоши бих ти го пратил :) (скоро ще имам) Има една голяма питанка обаче която само си я споменал а тя е най-важната част от бъдещето. Няколко часа след като се запознах с Биткойн в главата ми се роди тази питанка: Как ще се плащат данъци... ако ми плащат в криптовалута и харча в криптовалута кой ще плаща... на полицията... на бърза помощ... асфалта.... Да, държавата няма как да изчезне но как ще се финансира ? Хубаво е да се направи една тема "Концепция за бъдещето" ! Ясно е че края на света (такъв какъвто го познаваме) вече е тук... но какво следва ? Две глави мислят по добре от една , ако искаш свържи се с мен да пием по бира и да проектираме бъдещето 1GNB4AXUJVWz5A39bbyTMJqYtngprV6Dqc

    ОтговорИзтриване