четвъртък, 4 април 2013 г.

Чували ли сте за Биткойн


И така директно на въпроса - чували ли сте за Биткойн? От доста време знам за идеята, но едва напоследък започнах да и обръщам повече внимание. Ще се опитам да разкажа това, което аз знам по въпроса, като по никакъв начин не претендирам за 100% достоверност или изчерпателност. Преди всичко останало искам дебело да подчертая, че тази статия има за цел единствено и само да предостави информация по темата "Що е то Биткойн". Не препоръчвам на никой да взема инвестиционни решения на база на информацията в настощата статия. Всеки, който реши да търгува, инвестира, спекулира и т.н. с Биткойни следва сам да направи допълнително проучване по темата и да си прецени инвестиционния риск (а той никак не е малък).

Какво е Биткойн?


Биткойн е първата в света крипто-валута. В нея като идея се преплитат много икономически и социални теории, но най-важната идея е свободата - свободата на хората да търгуват по между си както, с когото и когато намерят за добре, свободата да избират какво е пари, свободата да си анонимен, свободата да излезеш от системата (матрицата). Но да не избързвам, какво означава крипто-валута? Означава валута, която съществува единствено в интернет, валута не печатана от нито една централна банка и не наложена от нито една държавна институция. Какво стои тогава зад нея - нищо, единствено един софтуер с отворен код, който поставя правила, еднакви за всички, правила на които никой не може да влияе и които всички използващи Биткойн са приели да спазват.


Първото и може би най-важното правило е - Биткойните са ограничен брой или по-точно 21 милиона. Както доста на широко размишлявах тук един от основните проблеми на съвременните пари е, че техния брой е неорганичен - колкото реши да напечата дадената централна банка, толкова ще има в обръщение. А с печатането на пари е като с пистолетите във филмите (появи ли се един пистолет в началото на филма, то до края той със сигурност ще гръмне) - щом някой има властта да печата, той задължително злоупотребява с нея. Това води до инфлация и до скритото ограбване на спестяванията на хората. При Биткойн това не е възможно, системата е така написана, че на всички участници е ясно точно какво ще е количеството Биткойни в обръщение във всеки един момент. Всъщност при Биткойн системата е по-скоро дефлационна, което като идея е страшно чуждо на всички нас - че кога не е имало инфлация, кога парите е можело просто да седят и да не губят стойността си, че дори и да я увеличават ... В странен свят живеем.


Другата основна разлика между Биткойн и останалите валути (които между другото също на 95% съществуват единствено като 0 и 1 в някой компютър) е, че 1 Биткойн не може да съществува на две места едновременно. В това отношение Биткойн много повече прилича на онлайн кеш или онлайн злато ако искате, отколкото на валута. Защото да, ако някой си прави илюзията, че като отиде в банката и изтегли кредит, взима парите, които някой друг е депозирал преди него, то имам лоши новини - не така работи системата. Банките си имат норма на задължителни резерви и срещу тях могат да произвеждат определено количество дълг или с други думи - създават пари от нищото. При Биткойн това не е възможно, Биткойн може да е в един и само един портфейл в даден момент. Ако аз прехвърля 1 Биткойн на някой друг, то аз преставам да го имам, нито мога да твърдя, че е все още при мен, нито да го похарча втори път. Съответно няма блокиране на сметки, арбитраж, няма на кой да се оплача, че съм дал Биткойни на Иванчо, пък той не ми е пратил стоката, която искам. Точно като с кеш парите - ако си дам 10-те лева на Иванчо, ще си ги получа обратно само ако той ми ги върне, няма банка, на която да се оплача, никой не стои между нас при извършването на трансакцията.


Къде стоят Биткойните? Стоят в така наречената блок-верига. Блок-веригата е нещо като онлайн регистър на всички трансакции, които някога са били извършени. Съответно в блок-веригата стоят и всички портфейли на хората използващи Биткойн. Какво имате тогава на своя компютър при положение, че Биткойните не са на него? На своя компютър държите уникален частен ключ, чрез който могат да се подписват трансакциите за прехвърляне на Биткойни от вашия портфейл. С други думи, вие на своя компютър имате нещо като парола, с която само вие можете да изваждате пари от своя портфейл. Какво става ако някой ви открадне частния ключ? Ами вече и той може да изнася пари от вашия портфейл. Така че отново - в света на свободните хора никой не носи отговорност за вашите пари - само и единствено вие и за това следва да полагате необходимия труд за да защитите своят капитал (частният ключ към вашия портфейл).


Как става прехвърлянето на Биткойни от вашия портфейл в чужд портфейл? Вие изпращате нареждане за прехвърляне до Биткойн мрежата подписано с вашия частен ключ и с публичния ключ на получателя. Така наречените "копачи" потвърждават трансакцията и я включват в общата блок-верига.


Кои са "копачите" и каква е тяхната роля в Биткойн системата? Копач е всеки човек, който е инсталирал съответния софтуер за копаене на своя компютър. Този софтуер извършва сложни изчисления, чрез които потвърждава трансакциите в Биткойн мрежата. Подчертавам, че този софтуер е различен от софтуера за управление на вашия Биткойн портфейл. Така на практика всеки човек може да стане част от системата и да я подкрепи, предоставяйки изчислителната мощност на своя компютър за потвърждаване на трансакциите в мрежата. Макар, че идеята за Биткойн е толкова добра, че си заслужава човек да си предостави компютъра просто за да я подкрепи, не това е причината копачите да пускат този софтуер на компютрите си. Всъщност те получават заплащане във вид на Биткойни за функциите, които изпълняват. От къде идват тези Биткойни? Идват от 2 места - част от тях са новогенерирани Биткойни (изненада, уж бяха ограничено количество, пък "новогенерирани" - ще обясня след малко), а друга част идват от таксата, която всеки, който реши плаща за трансакцията, която извършва.


Първо каква е тази такса, която човек плаща и кой я определя? Никой не определя таксата, която трябва да се плати, човекът нареждащ трансакцията сам преценява колко да прикачи към нея като такса. Идеята е, че трансакциите с по-висока прикачена такса ще бъдат обработени по-бързо или с други думи ще пристигнат по-бързо по местоназначение. Чисто на конкурентен принцип.


А сега по-важното - от къде идват новогенерираните Биткойни? Ами макар, че в началото казах, че количеството Биткойни е ограничено и предварително заложено, всъщност не всички Биткойни са все още в обръщение. Към момента от 21 милиона потенциално възможни Биткойна в обръщение има 10 978 225. Изненадващо конкретни данни, нали? Всеки, който се интересува може да погледне тук колко към момента са Биткойните в обръщение. Мога да ви кажа, че подобно нещо никой не може да каже за Долара, Еврото или която и да е от другите държавни валути. Не, че е важно, но все пак ... Но да продължим по темата - защо не всички Биткойни са в обръщение? Ами защото трябва да има справедлива система за разпределение на Биткойните, справедлива система за включване на Биткойните в обръщение. Не може една малка група от хора да си ги раздадат помежду си и след това да обявят пред света, че това са новите пари. Всъщност възможно е, но никой няма да ги приеме, ще си ги харчат помежду си. Та ако се замисли човек кой е най-справедливия начин за пускане на Биткойните в обръщение ще стигне и сам до извода, че е най-справедливо да ги взимат хората, които поддържат системата - тези, които са си инсталирали софтуера за копаене и предоставят изчислителния капацитет на машината си за поддържане на системата. За това и те се наричат копачи, защото процеса много прилича на копаене на злато. Един човек може да си пусне софтуера за копаене, но това по никакъв начин не му гарантира, че ще получи срещу това Биткойни. Биткойните се прикачат на случаен принцип към блоковете, които се обработват и който обработи блокът към, който са прикачени новите Биткойни, той и само той ще ги получи. Точно като при добиването на злато - 100 човека копаят, но 1 го намира, от тук и аналогията с копаенето.


При това описание на процеса на копаене се появява естествения въпрос - а какво ще стане когато повече хора се включат в копаенето? Системата е така създадена, че количеството новопоявяващи се Биткойни е точно определено за единица време. Целта е, да не се създава изкуствена волатилност (променливост) на количеството Биткойни в обръщение. Това значи, че за единица време в обръщение се появяват точно определено количество Биткойни и така ще е до 2140 година когато и последния Биткойн ще бъде изкопан за да станат точно 21 милиона в обръщение. Съществува понятието "сложност на системата", което определя сложността на изчислителните задачи, които трябва да решат копачите при обработката на новите блокове. При включването на нови компютри в извършването на тези изчисления системата автоматично увеличава сложността на изчисленията, така че да гарантира, че точно определеното количество Биткойни ще бъдат изкопани към дадения момент.

Каква е всъщност ползата от Биткойн?


Основната полза е възможността на хората да търгуват помежду си във валута, която е независима от нито едно правителство, валута поставяща всички на равни начала. По принцип човек приема света такъв какъвто е в голяма степен като даденост. Това важи с особена сила когато става дума за това какво използваме като пари. Всички сме свикнали, че пари са левовете, доларите, еврото и така нататък, но не се питаме защо е така. Просто света е такъв. Не се питаме дали няма по-добър вариант, дали настоящия модел има недостатъци. Дори не се питаме как работи системата, а реалността е такава - количеството на парите в обръщение се определя от централните банки или по-точно казано от една малка група хора, които формират управителните съвети на тези централни банки. Същевременно правата ни за боравене с тези пари се определят от държавните институции (отново малка група избрани хора). Тези два фактора означават, че живота на всеки от нас може да бъде преобърнат кардинално на база решенията, които взимат тези хора ежедневно. Истината е, че никой не може да ни гарантира, че тези решения ще са в наша полза. Дори и да приемем, че тези хора искрено мислят за нашето благоденствие и полагат всички възможни усилия за да ни го осигурят, все пак те са само хора, а хората грешат. Освен това няма решение, което да е изгодно за всички, винаги някой бива ощетен (например ако вдигнат лихвите хората с депозити ще бъдат доволни, но тези с кредити ще бъдат силно ощетени и обратно). За това и много хора предпочитат парична система, която няма възможност да бъде манипулирана. Точно това е целта на Биткойн - система, която се поддържа от общност с общи разбирания, общност, в която всеки сам решава дали иска да участва и най-вече общност, която не се управлява от никой отделен човек или група от хора. Не може Бен Бернанке (председателя на Федералния резерв) да даде пресконференция и да каже, ще напечатаме повече Биткойни за да "стимулираме" икономиката  и да срине цената на Биткойните в джобовете на всички (както редовно прави с Долара). Не може да излезне бате Бойко и да каже - налагаме 10% данък върху депозитите и понеже на всички парите са ни в банките да загубим 10% от спестяванията си заради решението на един човек. Това е и основната функция на Биткойн, позволява на хората да търгуват (бих казал общуват) помежду си без да се намесва някой между тях и да определя правила, които те сами не са избрали.

Същевременно Биткойн предоставя една много важна функция, която до този момент не е съществувала никога в историята - възможността да прехвърлиш пари когато и където по света да пожелаеш без да се притесняваш, че някой ще застане на пътя на тази трансакция. Повечето хора не си дават сметка до каква степен всички ние сме затворници в собствените си държави когато става дума за финансова свобода. Примерите са просто безбройни, като някой от най-пресните са - ембаргото над Иран и изключването им от SWIFT системата, наложените ограничения на придвижване на капитали в Аржентина и разбира се черешката на тортата - Кипър. Събитията в Кипър са повратна точка в модерната история на света и не случайно може да се види с просто око и ефекта от политиките в Кипър върху цената на Биткойн. Нека да направим кратко резюме на сегашното положение в Кипър, тъй като то много добре показва недостатъците на настоящата парична и банкова системи:
- Най-голямата банка в Кипър ще бъде преструктурирана - около 40% от депозитите над 100 хиляди евро на хората ще бъдат използвани за покриване на лошите кредити на банката;
- Втората по големина банка в Кипър е в ликвидация - "добрите" кредити от нея и депозитите под 100 хиляди евро ще бъдат прехвърлени на първата по големина банка. Същевременно отново с парите по депозитите над 100 хиляди евро ще се покрият загубите по лошите кредити на банката, като предполагаемите загуби за депозантите ще са около 80% от парите им;
- И към момента хората нямат достъп до парите в сметките си - имат лимит на парите, които могат да изтеглят ежедневно от сметките си, който мисля, че беше 300 Евро. Същевременно имат и месечен лимит от 5000 евро;
- Гражданите нямат право да излизат с повече от 1000 евро в чужбина, както и да прехвърлят по-големи суми по сметки в чужбина;
- Фирмите за да извършва плащания в чужбина за по-големи суми трябва да искат специално разрешение от комисия назначена от Тройката;
- И още и още хиляди правила и правилца.

Ето в тази ситуация предимствата, които Биткойн предоставя изпъкват изключително ярко. Никой не може да спре един гражданин на Кипър в момента да прехвърли Биткойни на свой приятел където и да е по света – не само в Европа, но и в Иран или Северна Корея ако желае. Никой не може да спре гражданина на Кипър да мине през граница и да си достъпи Биткойните от другата държава и да си ги изхарчи в чужбина. Никое правителство не може да бръкне в Биткойн портфейла на гражданина на Кипър и да му вземе 40-, 80- или колкото там процента му хрумнат. Никой не може да каже на съответния гражданин на Кипър, ти днес ще изхарчиш Биткойни на стойност 300 Евро, защото толкова му се полагат от собствените му пари и т.н. Това е свободата и независимостта, която Биткойн предлага.

Друго основно предимство, което Биткойн предлага в ежедневието е самата възможност да прехвърляш пари където искаш по света независимо от банковата система в съответната държава и то на цена стотици пъти по-малка от цената, която ще ти поискат в банката. Почти всеки, който реши да си купи Биткойни в днешно време ще се насочи към стоковите борси за търговия с Биткойн. Съответно за да прехвърлите пари по своя сметка в съответната стокова борса ще трябва да мине през приключението "валутен превод в чужбина". Първо, че разходите за трансакцията за малки трансакции започват от 2,5% от размера на трансакцията (например за 1000 Евро - 25 Евро такса). Второ самия превод се влачи 2 дни, освен ако не искате да се "изкихате" за експресна услуга. След това съответния човек много бързо ще може да направи сравнението с прехвърлянето на средства през Биткойн системата, когато реши да си изтегли новозакупените Биткойни от съответната борса в своя портфейл. Сам си определя таксата, която ще плати, като например при такса 0,005 Биткойна (което по цени към момента е около 50 цента) и трансфера се осъществява за около 1 час. При, което не се обикаля по банки, не се чака по опашки, не се пишат молби и формуляри, не се представят лични карти и т.н. Като електронно банкиране, но без цялата лудница покрай него - просто самата Биткойн система си е система за криптирани съобщения подписани с електронен подпис (на практика система за електронно банкиране).

Друго основно предимство на Биткойн системата е нейната сравнителна анонимност. Въпреки, че всеки има достъп до блок-веригата и може да види всички трансакции, там по никакъв начин не пише зад даден Биткойн портфейл кой човек седи. Всеки може да си направи колкото иска различни портфейли и когато прехвърля пари никой не знае, по свой портфейл ли ги прехвърля или по сметка на приятел. С каква цел ги прехвърля и какви договорености стоят зад сделката.

Какви са недостатъците на Биткойн системата?


Както знаем нищо на този свят не е идеално, просто някой неща са по-добри от други за определени цели. Първия основен недостатък на Биткойн системата е, че е изключително млада и недоразвита като такава - първоначално се пуска в действие 2009 година, така че реално е на 4 години. Освен това макар, че се развива с изключителна скорост все пак почти нищо не може да се купи в ежедневието с Биткойни. Ежедневно нови и нови търговци и корпорации започват да приемат плащания в Биткойн, но все пак за сега аз лично не съм видял нищо, което да ми е трябвало и което по удобен начин мога да купя с Биткойн (без да минавам през борса, да продам Биткойните и после през банките по обратния път). Към момента най-голямата корпорация, за която аз знам, която приема плащане в Биткойни е Wordpress. Иначе точно днес излезе и новината, че може да се направи абонамент в pomagalo.com срещу Биткойни.

Друг основен проблем, който съществува в момента с използването на Биткойни е изключителната спекула с тях, която набира все по-голяма сила от началото на годината. Тъй като все още Биткойн се използва за малко реални трансакции за покупка на крайни продукти и съответно цената му е сравнително ниска (макар, че каква е реалната цена тепърва предстои да се определи от пазара). Съответно дори и малки по обем капитали, които се вливат в Биткойн пазара предизвикват големи движения в цената. Това води и до поскъпването на Биткойн от началото на годината (около 1000% към момента). Подобно движение привлича много спекуланти, които купуват с единствената цел да продадат на по-висока цена. Това означава, че е напълно реалистично да се предположи, че в краткосрочен план може да се надуе балон в цената на Биткойн и съответно в един момент тя да се срине изключително рязко, когато всички, които са купили с цел спекулация, започнат да продават за да минимизират загубите си. Всичко това предполага възможността за големи загуби за всеки, който е решил да купи Биткойн в краткосрочен план с цел инвестиция, спестяване или спекула. Тази волатилност (променливост) на цената затруднява и влизане в употреба на Биткойн за реални покупки, защото изисква от всички приемащи Биткойн като платежно средство да полагат специални усилия за да се защитят от резки движения на цената.




Друг проблем, е че Биткойн е все още е в процес на развитие и утвърждаване и не се знае дали с времето няма да се разкрие някой непреодолим недостатък на системата, който да я направи неизползваема. Развитие търпят и основните играчи на Биткойн пазара. Много важен пример в това отношение е най-голямата Биткойн борса MTGOX, която е била пробита от хакери на 15 Юни 2011 година. За изключително кратко време те са продали значително количество Биткойни, което е сринало цената практически до 0 за кратък период от време. След това доверието на много хора в системата е било разклатено и са продали своите Биткойни. В резултат беше нужно да мине година и половина за да може Биткойн да се върне на цената, на която е бил по време на пробива. Подобни събития са напълно възможни и в днешно време. Например според мен е неминуемо създаването на специален вирус, който при заразяването на даден компютър да проверява за наличието на Биткойн портфейл и ако намери такъв и той не е криптиран да прехвърля всички Биткойни от него в портфейла на хакерите създали вируса. Когато това се случи, ще бъде тежък удар върху доверието в Биткойн мрежата.




Като проблем може да се разглежда и това при какъв тип трансакции към момента основно се използва Биткойн. Заради своята анонимност и независимост от съществуващата банкова система Биткойн е изключително подходящ за незаконни сделки. Пословичен е сайта Silk road, от който човек може да си купи най-разнообразни наркотици с Биткойни. Също така Биткойн набира сила като платежно средство за сайтове за онлайн залагания (най-вече покер). Тъй като в много страни покер-сайтовете са забранени, използвайки Биткойн хората могат да заобикалят тази забрана.

Тези примери за използването на Биткойн за незаконни трансакции не означава, че Биткойн е престъпна система по своята същност. Просто като всяко човешко изобретение и Биткойн може да се използва и за добро и за лошо. Минусът в случая е, че този вид приложения на Биткойн дава идеално извинение на държавните власти да се опитат да сринат системата. Според много хора единствения начин да се спре Биткойн е да се спре Интернет като цяло, но все пак не може да се подценява и силата на държавата чрез закони, такси и данъци да направи използването на Биткойни практически невъзможно.

Какъв ефект може да има Биткойн върху съвременния свят?


Аз лично смятам, че ако Биткойн оцелее като технология, промяната, която ще донесе със себе си ще е фундаментална.

1. Ако Биткойн оцелее и се приеме масово като платежно средство според мен чисто на конкурентен принцип ще изтласка всички държавно наложени пари, които използваме в момента (Долар, Евро, Йена и т.н.). Ефекта от подобна промяна е просто невъобръзим за мен. В днешно време монетарната политика, която провеждат централните банки е най-важния инструмент, с който разполага една държава. Ако този инструмент изчезне един от основните стълбове на държавата като такава ще изчезне. Да не говорим, че при това изтласкване от обръщение на държавните валути, те ще се обезценят и ще има огромен трансфер на покупателна способност от тях към Биткойн.

Подобна промяна ще прекрои света и в геополитически план. Към момента едно от основните средства на САЩ за проектиране на своята външна политика по света е именно факта, че долара е световната валута, използвана за около 60% от всички финансови трансакции. За да съм по-точен доларът е едно от основните средства на САЩ за преследване на геополитически цели по мирен път.

2. Ако Биткойн оцелее като технология ще се прекрои самата идея за данъчно облагане. На мен лично ми е непонятно как една държава може да събира данъци при положение, че няма информация за финансовите трансакции между фирмите и техните служители, между продавачи и купувачи. Ако държавата загуби способността си ефективно да събира данъци, тя ще загуби практически и втория си основен инструмент за провеждане на своята политика.

Без възможността за провеждане на монетарна и фискална политика държавата практически губи смисъла си като такава.

За мен потенциалът, който има Биткойн за прекрояване на света показва колко революционна е идеята като цяло. За много хора може тези промени да звучат плашещо, но аз лично мисля, че промяната, която Биткойн носи е промяна за добро. Промяна, която ще ни позволи да сме по-свободни и по-отговорни за себе си. Мисля, че тази технология има потенциала да донесе по-голямо равенство в обществото ни като цяло.


7 коментара:

  1. Пристрастно...
    Понеже бе спомената инфлацията, която "ограбвала спестяванията" на хората, та да те попитам: какво ще се случи валута, която не нараства като маса, когато я набарат спестовниците? Щото спестовниците са един особен вид хора, които харчат по-малко от колкото изкарват. Каквото им остане се слага под дюшека. Единственият начин да се пребориш с тях е да напечаташ пари - хем получаваш кеш, за да оперира системата, хем спестовниците набутват спестяванията, защото те се обезценяват.
    Нямаш ли инфлация, при всяко едно превъртане на парите, те заделят една част и я скриват. След определен брой превъртания системата се "обезкървява" поради липса на средства и спира да работи.
    Типичен пример е златото - ползва се като спестовно скривалище, а не като основна валута.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биткойн може да се дели. Един биткойн = сто милиона сатоши. Разсъжденията ти са грешни. Няма как краен брой от САМО 22 милиона койни да се увеличи, но ще се дели надолу, ако е нужно. Опитай да раздвижиш малко чувството за мащабност. няма как 22 милиона единици да захранят целия свят, но те всъщност са няколко квадрилиона и дори ако е нужно, ще се делят още. Не е случайно, че хората сочат създателя за гений. Валутите като биткойн са много, но биткойн е само една и в момента това не е истерия, защото нарастналия интерес е преди всичко от хора, които имат капацитета да я оценят, т.е. не е случайно, че биткойн е единствената, спечелила внимание.

      Изтриване
    2. Steam ти е отговорил добре, но ще се опитам да ти отговоря и аз.

      "Спестовниците", които трупат пари само и само да ги пазят и "мътят" за мен са мит. Да събираш пари само с цел да ги събираш, няма логика. Парите са средство за получаване на стоки и услуги. Сами по себе си те не са цел. Така, че аз не вярвам, че дефлационните сили при биткойн ще накарат всички да си ги трупат и кътат за вечни времена. Хората искат екскурзии, къщи, коли и т.н. Те не искат биткойни да си ги гледат и да им се радват в сметката си :)

      Но дори да предположим, че има една част от хората, които ще седят и ще си пазят биткойните во веки веков, както е обяснил steam - спокойно можем да приемем, че тези биткойни са извън обръщение. Те седят в сметката на някой и никога не я напускат. В такъв случай все едно общият брой на биткойните е намалял от 21 милиона на 19 например и това е. Тези 19 милиона са предостатъчни за да обслужат транзакциите в биткойн мрежата.

      Изтриване
  2. Здравей.
    Ако ти си написал тази статия (а не превел), те поздравявам за стилът на писане и го виждам далеч от каквато и да е пристрастност. В редовете конкретно обяснение си проличават тънките познания в много области, което ти прави чест :).

    - Че хората приемат света като даденост - и диалектично и практично си прав. За миньорите и златото също си прав, че е разхвърляно на произволен принцип и от 10-ина миньори, един го намира.
    Но..
    -Златото знаем, че идва от земните недра и се образува при определени температури и налягане в земната кора, с две думи го дава майката Земя.
    А биткойните кой ги създава и кой им определя цената, че даже и пазар имат?
    Защото за да има една вещ стойност, тя трябва първо да съществува по законите на логиката и второ, някой да и е приписал стойността; а тези биткойни идват едва ли не от нищото, а струват пари.
    -Има една тънка подробност, на която дори и ти не даваш отговор или обстойно го заобикаляш като обсипваш читателя с множеството положителни точки на биткойните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй като темата е обширна реших да ти отговоря в отделен пост:
      http://ssliberty.blogspot.com/2014/02/blog-post.html

      Изтриване
  3. А мен ми е интересно освен всичко, което прочетох и се извинявам, ако съм пропуснал тази подробност .. какво всъщност изчисляват машините НИ? Какво означава "изчислителни задачи" Дали това не е способ просто легално без съпротива да си набавят изчислителна мощ, която явно не могат с малко средства да си създадат сами, един вид легални "компютърни зомбита" готови да действат във всеки един момент ... в един момент, този който притежава най-много изчислителна мощ може да постигне всичко ... не изчислителната мощ на този който копае, а на този който притежава всички копачи едновременно, и безплатно? Под претекст, че им е платил ... Вместо да се строят огромни клъстърни централи, които са централизирани и уязвими!

    ОтговорИзтриване
  4. Най елементарно ако трябва да го обясня: Машините изчисляват следващия блок, изчислителната мощ осигурява повече защита. Някой злонамерен, който иска да направи нещо "нелегално", ще трябва да осигури повече изчислителна мощ от цялата мрежа, с което да има над 51% от изчислителната мощ. Което е невъзможно да се постигне по няколко причини.

    Интересното е, че при разшифроването на блок 1 се открива началния хаш на блок 2 и при решаването на блок 2 се открива началния хаш на блок 3 и тн. С други думи лошият трябва да изпревари мрежата с НЯКОЛКО ПОРЕДНИ блока.

    Трудността се настройва, така че нужното време за разшифроването на един блок да бъде определена средна стойност и така копачите разпределят пропорционално на изчислителната си мощ спрямо цялата изчислителна мощ.

    ОтговорИзтриване